Bita zet 5 kaarsjes op de verjaardagstaart

Het bestuur van BITA bleef ondanks de tegenstribbelende coronaperikelen hard werken achter de coulissen. Met het oog op de mogelijkheid om binnenkort weer veilig uit de opleidingsstartblokken te kunnen schieten, werd een langverwachte nieuwe workshop in het BITAtelier te Zedelgem georganiseerd. BITA-topdocent Lars Vandewiele kon na het bouwverlof de spits afbijten met een praktijkcursus ‘Verstekken en Tegelranden afwerken’.

Korte historiek

Begin 2016, toen Peter Goegebeur nog actief Nationaal Voorzitter van FECAMO (FEdération des CArreleurs et MOsaïstes) was, diende hij een voorstel in om een tegelzettersschool op te richten in de schoot van deze federatie. Dit idee werd toen door de Raad van Bestuur verworpen. Men toonde geen interesse om te investeren in dergelijk project.

Peter gaf toen al volop avondles en bedrijfsopleidingen voor tegelzetters, waaronder bij Vilvordit (nu TYLES). Op de prachtige site van dit vooraanstaand tegelimportbedrijf ontstond samen met de technisch adviseur van RUBI, Bert Uittenhove, het toen lumineuze idee om samen een innovatieve tegelzettersacademie op te richten. Op 12 augustus van hetzelfde jaar (2016) was het al zo ver. Na verschillende succesvolle dagopleidingen ‘Manipuleren, bewerken en plaatsen van grootformaattegels’ bij TYLES werd tussen pot en pint in primeur de Belgische Innovatieve Tegel Academie geboren! Met de toenmalige hulp van ondertussen heel bekende tegelzetters zoals Steve Lavrijssen, Wim Verkinderen, Patrick Holderick, Mathieu Devriese, Björn Vangeersdale, Kenneth Decruw, en Lars Vandewiele, kon deze exclusieve school voor tegelzetters (in spe) met een sterk team debuteren.

Doelstelling van BITA vzw

Het doel van deze tegelschool was (en is nog steeds…) algemene diensten verlenen aan derden, fabrikanten, tegelzettersbedrijven, sympathisanten, scholen, enzovoort. Het pakket houdt onder meer in: het verzamelen van informatie, verlenen van advies met betrekking tot het beroep, opstellen van syllabussen en doceren met powerpointvoorstellingen, verzorgen van technologische cursussen en praktijkopleidingen, organiseren van activiteiten met betrekking tot de ruwbouw afwerking, organiseren van workshops en training-days, opleiden van docenten en instructeurs, begeleiden van toegepaste technieken en innovatieve systemen, verzorgen van demonstraties, organiseren van roadshows, organiseren van bedrijfsbezoeken in binnen- en buitenland, bestuderen van binnen- en buitenlandse technisch/wetenschappelijke plaatsingsrichtlijnen, onderzoeken van producten en systemen en uitvoeren van objectieve testen met betrekking tot plaatsingsmaterialen- en gereedschappen in samenwerking met onder meer het WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf), verbeteren van systemen met betrekking tot efficiëntie en veiligheid, bemiddelen in expertises, maken van foto- en filmreportages, en uitgeven van een BITA- infoblad, wat inmiddels via Polycaro is bewaarheid geworden.

Een terugblik bevestigt dat al meer dan 90% van de vooropgestelde doelen vandaag zijn bereikt, dankzij de ondersteuning van de vele prominente partners, stuurgroepleden en sympathisanten die nog dagdagelijks op de werkvloer staan, en het geloof in dit voor de tegelzetter prachtige project. Vandaag geslaagd? Zeer zeker! Temeer BITA ook de vervelende en lange COVID-19-peridode heeft overleefd en nooit bij de pakken is blijven zitten.

BITAtelier en TegelzettersAtelier

Een gevolg van het ganse BITA-verhaal is het zien groeien van beginnende tegelzetters en tegelzettersbedrijven tot volwaardige specialisten in hun vak. De meesten hebben het prille begin en ook de positieve evolutie van BITA meegemaakt, vele opleidingen en workshops gevolgd, en hun “zeg” kunnen doen in de jaarlijkse open stuurgroepvergaderingen. Dankzij hun vele partners en sponsors heeft BITA sinds kort zijn eigen opleidingscentrum kunnen bouwen in Zedelgem bij Brugge, gedoopt “BITAtelier”. De ruwbouw van het geïntegreerde theorielokaal werd mede gerealiseerd door Tom Verstaen (Staenis) en voornoemde bestuursleden.

Onder leiding van een drietal ondertussen alom bekende professionals uit het tegelzetterslandschap worden er regelmatig innovatieve workshops georganiseerd. De ondersteunende partners kan u terugvinden via www.BITAcademy.be.

Ook de facebookgroep ‘TegelzettersAtelier’ groeit zienderogen, dank zij de stuwmotor van BITA. Met zijn reeds 2000 (!) leden beweegt het tegelzettersgebeuren als ooit tevoren. Niet alleen krijgt de beroepsfierheid terug een plaats in het tegelzetterslandschap, ook de verzuchtingen van de tegelzetter worden er met arendsogen opgevolgd. In het najaar 2021 zal BITA zijn kersvers opleidingsschema bekend maken, waar rekening zal gehouden worden met de wens van de tegelzetter. In de wandelgangen hoorden we geruchten over een nieuwe opleidingspartner. Benieuwd? Dan kijkt u best uit naar de volgende editie van Polycaro, numero 76!

Tekst + foto’s: TECNO TILE NEWS