BITA en TecnoBouw starten tegelzettersopleiding te Geel

Dat BITA de wind goed in de zeilen heeft hoeven we niet meer aan de tegelwereld door te vertellen. Sterker en sterker groeit het geloof in dit puur praktijkgerichte opleidingsinstituut waarbij andere landen ondertussen ook al dit voorbeeld volgden. Bij ons te Geel zocht ook TecnoBouw naar bekwame instructeurs om een tegelzetterscursus op touw te zetten in het kenniscentrum ‘BEMT’ en schakelde meteen het gespecialiseerde docententeam van de Belgische Innovatieve Tegelacademie in.

Organisatie en structuur

In eigen land beweegt BITA voorlopig het meest in het Nederlandstalige gedeelte, hoewel de Franstaligen zeker niet vergeten zijn! Na de reeks Franstalige XXL-workshops die vorig jaar bij Tyles (het vroegere Vilvordit) te Zellik georganiseerd werden, staat er namelijk na het bouwverlof een nieuwe workshop-reeks op het programma. In de streek van Namen en Luik zal BITA er opereren onder een noemer waar ook de Franstalige tegelzetter geen “neen” zal kunnen tegen zeggen.

Zo kwamen ook te Geel de tegelzettersopleidingen tot stand in het ‘BEMT’ onder de vlag en naar initiatief van TecnoBouw. BEMT is een vzw met 3 partners: het Vlaams Elektro-Innovatiecentrum (VEI), een cluster erkend door de Vlaamse regering voor de elektrosector, het Instituut voor Management (IVM) dat verbonden is aan de KHKempen, en tot slot Tecno Bouw, opgericht door Confederatie Bouw Kempen.

Het is van zeer groot belang dat tegelzettersopleidingen niet alleen inhoudelijk optimaal interessant en technisch-wetenschappelijk verantwoord zijn, maar al evenzeer is de kennis met betrekking tot het juiste gebruik van innovatieve producten en gereedschappen niet te versmaden

Doel is vooral om er diensten en infrastructuur ter beschikking te stellen met betrekking tot organisatie en coördinatie van opleidingen, seminaries, vergaderingen, beurzen, productpresentaties, uitwerken van samenwerkingsverbanden, enz. Ze verleent diensten voor alle activiteiten in het kader van kennisoverdracht, innovatietransfer, opleiding en training.

De eerste opleidingsreeks ‘Basis Tegelzetten’ ging er reeds met succes van start op 15 februari 2019 en wordt binnenkort deskundig uitgebreid. De vervolmakingscursussen zitten ook al halverwege de uitvoeringskoker en de speciale XXL- technieken staan al vastgepind op het programma.

Inhoudelijk technisch sterk

Met de slogan “één millimeter is voor ons te veel” werd de inhoud van het programma ‘Basisopleiding Tegelzetten’ van TecnoBouw samengevat en ziet er ongeveer als volgt uit:

  • De meest voorkomende ondergronden, waar vooral de cementgebonden en anhydriet dekvloeren aan bod komen. Hier worden de types en soorten dekvloeren besproken, hoe ze op de werf herkend worden, hun prestatie-eigenschappen, en alle dienaangaande controlecriteria dat nodig is vooraleer een tegelwerk op te starten.
  • Materialenkennis, met name bespreking van de verschillende soorten tegels die er op de markt te vinden zijn. Ook hier worden vergelijkingen en onderscheid gemaakt tussen natuurlijke en composietmaterialen.
  • Ook de mortels, lijmen en voegmaterialen komen uitvoerig aan bod, gelinkt aan desbetreffende Europese Normen.
  • Gereedschappen: manipulatie-, snij- en boortools worden zowel naar toepassing als naar veilig gebruik, van naadje tot draadje uitgelegd.
  • Als kers op de taart worden de basic plaatsingstechnieken gedemonstreerd en samen met de collega-cursisten ingeoefend op trainingsboxen van ISOX.

Niet verwonderlijk, daar enkel spildocenten door BITA aangeworven werden die nog dagdagelijks op de (tegel)werkvloer staan!

En uiteraard mogen de PBM’s (Persoonlijke BeschermingsMiddelen) in het praktijkatelier niet ontbreken! Het dragen van veiligheidsschoenen, bril, gehoorbescherming, stofmasker, kniebeschermers, edm. worden in deze opleidingen hoog in het vaandel gedragen! De docenten besteden hier heel veel aandacht aan. En terecht vinden we zelf!

Belangrijke dag

Het is van zeer groot belang dat tegelzettersopleidingen niet alleen inhoudelijk optimaal interessant en technisch-wetenschappelijk verantwoord zijn, maar al evenzeer is de kennis met betrekking tot het juiste gebruik van innovatieve producten en gereedschappen niet te versmaden. Ook dit moet in de schijnwerper centraal worden gezet! De targets van BITA en TecnoBouw zal ook nog even in detail toegelicht worden op de BITA DAY 2019, dat door zal gaan te Zedelgem (bij Brugge) op 7 juni, na de partnervergadering, om 18.00 uur.

Inschrijven onder voorwaarden is echter verplicht via secretariaat@BITAcademy.be. Wij kijken er alvast met arendsogen naar uit!


Tekst & foto’s: BITA