Informatiehonger Belgische tegelzetter nog nooit zo groot

Donderdag 2 maart 2017 zal de annalen ingaan als de dag waarop EITA (European Innovative Tile Academy) officieel zijn hoofdzetel in Milaan kreeg toegewezen. Het Belgische BITA opleidingen (Belgian Innovative Tile Academy), de geestelijke vader van EITA, krijgt er een bestuurszitje. Of hoe een kleine Belg iets groots in beweging bracht in de zeer boeiende maar o zo complexe tegelzetterswereld.

Vernieuwende trainingsmethodes

De BITA-molen draait op volle toeren en gaat zowel in binnen- als buitenland als een lopend vuurtje door de tegelzettersbranche. Een scenario waar de oprichters van deze nog jonge Belgische vzw zich nooit aan hadden verwacht. Dat BITA zichzelf niet als concurrent van Confederatie Bouw, Bouwunie noch Syntra ziet -zoals door sommige kwatongen wel eens wordt beweerd- heeft alles te maken met het feit dat de Belgian Innovative Tile Academy zich enkel toepspitst op vernieuwende, praktische trainingsmethodes voor de moderne tegelzetter.

“Wij doen niet aan administratieve ondersteuning en geven geen juridisch advies want dat is nu net het domein waar die nationale bouwfederaties heel sterk in zijn”, benadrukt BITA-voorzitter Bert Uittenhove.

Onze focus ligt vooral op de puur technische informatie die we weliswaar op een iets ander manier willen brengen, in de taal van de tegelzetter en rechtstreeks toepasbaar in de dagelijkse praktijkBert Uittenhove

Een klaar en duidelijke visie dus, waarbij diverse plaatsingstechnieken en -methodes steeds voorop staan. Het groeiend aantal BITA-workshops toont aan dat de informatiehonger van de Belgische tegelzetter nog nooit zo groot is geweest. Voor één van de opleidingen in het atelier van tegelpartner bStone schreven zich een 50-tal geïnteresseerden in, gaande van professionele tegelzetters tot werfleiders en architecten.

Online cursus modern tegelzetten

online cursus tegelzetten Mede omwille van de grote informatiehonger bij tegelzetters en vooral om de slaagkansen te verhogen van tegelzetters-in-opleiding, schreef Peter Goegebeur speciaal voor Polycaro een cursus modern tegelzetten. Het grote voordeel van dit e-book is dat het steeds up-to-date is en aangepast aan de snel opeenvolgende veranderingen in de tegelwereld.

De nieuwste update is gepland in juli 2017. De cursus is gratis online te raadplegen.

Bekijk de online cursus hier >>

Wil je de cursus gedrukt ontvangen? Mail dan naar info@polycaro.be

bita opleiding

Europese uitrol

Het innovatief opleidingsprogramma van BITA heeft zich ondertussen verspreid over meerdere Europese landen. Nog geen jaar geleden gestart in België, werd relatief kort daarna het Nederlands NITA opgericht en volgde nog later ook Italië met ITAI, de Innovative Tile Academy Italia. In Zwitserland is men bezig met de geboorte van SITA voor te bereiden en een BeNeLux-project staat eveneens in de steigers. “We sloegen in Nederland al de handen in mekaar en zullen dit binnenkort ook met Luxemburg doen! Samen zijn we slimmer en sterker!”

Zwitserland internationale klasse

Intussen raakte bekend dat EITA onder de vleugels komt van EUF, het Europese koepelorgaan boven verschillende nationale tegelzettersfederaties.

Ons concept neemt de laatste maanden zo’n hoge vlucht dat een internationaal vervolg praktisch gezien niet meer haalbaar is voor ons secretariaat in BelgiëBert Uittenhove

Dit artikel verscheen in Polycaro 58

Lees alle artikels van deze editie online

of

PDF downloaden

“Daarom rekenen we op het EUF dat daarvoor meer geschikt is. De belangrijkste missie van de Europese Innovatieve Tegelacademie zou vooral bestaan in het opleiden van docenten en instructeurs binnen Europa, eerder dan deze elk in hun eigen land de opgedane kennis door te geven.

“Ook Zwitserland zou hierbij zeker een verrijking zijn, aangezien men in de plaatselijke bouwscholen aldaar enorm efficiënt gestructureerd en geïnstalleerd is. Het is dan ook geen toeval dat de Zwitsers al heel wat prijzen op internationale tegelzetterskampioenschappen wonnen.”

BITA, dat zijn innovatieve oplossingen én resultaten

BITA heeft het immense geluk te kunnen rekenen op een vrij jonge en vooral dynamische bestuursploeg. De jongste telg telt amper 25 lentes en bedacht het Staenis-rooster voor dekvloeren wat leidt tot een tegeloppervlak zo vlak als een biljartlaken, met een ongeziene vlakheidstolerantie van 0 (!).

Ook de andere collega’s (oude dertigers en jonge veertigers) zoeken tijdens hun dagelijkse tegelactiviteiten op de werf steeds naar innovatieve oplossingen. Zo is men op het idee gekomen om op een bepaalde frequentie ontkoppelingsmatten aan te trillen en op die manier geen 99% maar 100% overdracht (contactoppervlak) van de tegellijm te kunnen halen. Het spateltoestel in strijkijzervorm dat momenteel in een nieuwe onderzoeks- en ontwerpfase zit, werd in april de ‘BitaTriller’ gedoopt.

Meer nieuws daarover eind dit jaar, of ten laatste begin 2018. Sowieso blijft Polycaro de vele bewegingen van BITA voor u met arendsogen volgen…


Foto’s: BITA

Wil je op de hoogte blijven van BITA en ander nieuws uit de sector?
Laat dan hieronder jouw e-mailadres achter!