BITA en TECNO-BOUW geven elkaar de ‘High five’

De carrousel van nieuwe technieken en gereedschappen zet razendsnel steeds weer een tandje bij. De meest gegeerde barometer op internationaal vlak is Cersaie 2020 in Bologna (IT). Dichter bij huis kan de tegelzetter zijn hartje ophalen op Stone & Tile 2021 te Gent. De vraag stelt zich echter: “Hoe maken wij de bouwprofessional warm om een neutrale, ‘niet-gekleurde’ opleiding te volgen?” Het antwoord is eigenlijk niet zo ingewikkeld…

Complexer lesgeven

Het belang van het organiseren van innovatieve cursussen voor onze tegelzetters hoeft geen betoog. De stiel van de vloerlegger van weleer is niet meer te vergelijken met het beroep en verantwoordelijkheid van onze huidige moderne tegelzetter. De plaatsing van de ‘faiencekes’ in 15/15 en het schietlood zijn van vervlogen tijden. Niet alleen het aanbod van diverse producten, systemen en hulpmiddelen neemt toe, ook de tegeldiversiteit zelf evolueert heel snel, zowel op technisch als op esthetisch gebied. Kijk maar eens naar de high-tec productie van compact gewalste dunne grootformaattegelplaten of het uitgebreide gamma dikke keramische terrastegels bijvoorbeeld. Om nog maar te zwijgen over het interpreteren van een technische fiche voor een deskundig te plaatsen natuursteentegel.

Om onze tegelzetters gestaag op de hoogte te houden over de evoluties die door de tegelindustrie gebracht worden, zijn ‘vliegende’ docenten nodig. Letterlijk en figuurlijk! De huidige criteria om een docent te screenen vereist niet enkel meer een instructeur die nog dagdagelijks op de werkvloer staat, hij mag bovendien niet blijven stilstaan bij traditionele gewoontes. Hij of zij dient al evenzeer regelmatig informatie uit het buitenland bij collega’s in te winnen zodoende ze te kunnen vergelijken met onze lesmethodes! En alhoewel het evident zou moeten lijken, is het leren lezen van verpakkingsinformatie of technische fiches, naast de controlecriteria van de te betegelen ondergrond, een stevige basis om een tegelwerk tot een goed einde te brengen.

Technische ondersteuning

Informatie, detectie, selectie, controle en formatie zijn de taak van een innovatieve academie zoals wij het voorbeeld in België kennen en hebben zien groeien: BITA, de Belgische Innovatieve Tegel Academie! De taak van een vooraanstaande federatie en/of leidinggevende tegeluniversiteit is meer dan ooit om onze tegelzetters deskundig te scholen en bij te scholen tot Master! Integratie van innovatieve materialen en technische pakketten maken deel uit van de bagage van onze moderne tegelzetter, de meester-specialist in zijn vakgebied.

Maar om onberispelijke kwaliteit en technische back up te kunnen afleveren heeft een vereniging of school (lees: gespecialiseerde academie) ondersteuning nodig: de partners! Partners kunnen zijn: tegel- of lijmfabrikanten (al dan niet via hun officiële importeurs), systeemoplossers, hulpmiddelleveranciers, gereedschapsproducenten, onderhoudsproducten, wetenschappelijke koepelfederaties, onderzoekcentra, de media, enz. Samen met hen wordt communicatie en educatie één geheel om de Belgische tegelzetter naam en faam te bezorgen.

Eén van de recentste voorbeelden is de ondersteuning van de Italiaanse tegelfabriek ABK en FEMO (de Belgische federatie van mortels en tegellijmen) tijdens een praktische workshop ‘Manipulatie-, snij- en boortechnieken en het plaatsen van dunne keramische grootformaattegels’ bij tegelhandel BMB Creyns in Oudsbergen, die een dikke 40-tal ingeschrevenen boekte.

Nauwe samenwerking

Om de informatiehonger van de tegelzetter te kunnen stillen is een zekere strategie nodig. Naast professionele opleidingsprogramma’s die in samenspraak met hun partners zijn opgesteld, wil BITA uitvoeringen met nieuwe producten en moderne toepassingstechnieken die ze in de praktijk hebben getest, omzetten naar eenvoudige applicaties. Maar de hamvraag was hoe en waar men dergelijke opleidingen kan aanbieden? Hoe de doelgroep warm maken om hun kennis bij te schaven? Tegelzetters van Antwerpen of Namen komen sowieso niet naar Brugge om een workshop bij te wonen en vice versa.

Daar had TECNO-BOUW (Confederatie Bouw) een gepaste oplossing voor! Naast de “vaste stek” te Zedelgem biedt TECNO-BOUW tegelzetterscursussen aan in het kenniscentrum te Geel, waaronder ‘Basis Tegelzetter’ voor de tegelzetter in spe, ‘Mozaïek in douchecellen’, ‘Vloerverwarming’, ‘Natuursteen’ en ‘Plaatsingsmethodieken voor dunne keramische XXL-tegels’.

Daarnaast wordt er nog een speciale sessie gegeven voor experts, waar pathologie met oorzaak en preventie gedoceerd wordt. Tal van praktische voorbeelden van misgelopen projecten komen er aan bod met veel fotomateriaal, die er uitgebreid onder de cursisten worden besproken. En hier staan sterke partners uit de tegelindustrie achter om beter te voorkomen dan te genezen. Vakwerk boven!

Voor meer informatie kan u terecht bij het generaal opleidingssecretariaat, via sabine.piedboeuf@Confederationconstruction.be


Tekst + foto’s: BITA