BITA DAY: dé hoogdag voor de Belgische tegelzetterspecialist

Dat de Belgische Innovatieve Tegel Academie hét gespreksonderwerp was in 2017, zal binnen de wereld van de tegelzetters ondertussen wel geweten zijn. Voorzitter Bert Uittenhove en zijn BITA-team hadden nooit verwacht dat dit aanvankelijk kleine initiatief zou uitgroeien tot een grootschalig project.

De opleidings- en workshopprogramma’s die op een al even innovatieve manier tot aan de tegelzetter werden gebracht, mondden uit in een onverhoopt succes. Een terugblik op 2017…

Eendracht maakt macht

BITA bereikte met haar opleidingen meer dan zeshonderd professionelen in 2017. Het levende bewijs dat er nog steeds een grote honger heerst naar informatie bij de tegelzetter. De snelle evolutie van technieken, de verbetering van producten en gereedschappen en de toenemende garantiesystemen dwingen de moderne tegelzetter onrechtstreeks om zich bij te scholen. BITA geeft hen daar graag de kans toe!

bita day

Dankzij de vele initiatiefnemende partners krijgt Voorzitter Bert en zijn kerngroep een ondersteunende duw in de rug. De praktische opleidingen worden verzorgd dankzij de toelevering van nieuwe materialen, accurate producten en verfijnde gereedschappen. De cursussen worden steeds gegeven op diverse locaties, zodat de tegelzetter zich minimaal dient te verplaatsen. Verschillende enthousiaste tegelimporteurs stellen hun toonzaal hiervoor spontaan ter beschikking of organiseren een event op een exclusieve locatie, waar BITA kan ‘optreden’.

En dan mogen we de uitgelezen topdocenten van BITA niet vergeten, die steeds het beste van zichzelf geven. Ze putten hun kennis uit dagelijkse werfervaringen en internationale bronnen (lees: buitenlandse seminaries voor instructeurs) en geven dit aan onze cursisten-tegelzetters zo gedetailleerd mogelijk door. Dat is immers een van de redenen waarom de inhoud van de BITA-workshops zo populair geworden is.

BITA DAY, het speciale moment

Dat de BITA-DAY een gevestigde waarde geworden is, hoeft geen betoog. We konden er al kennis mee maken anno 2016, met name op 16 december, waar dit totaal innovatieve project aan de tegelwereld werd voorgesteld. Het executieve startschot werd vervolgens in januari 2017 gegeven, het jaar waarin het succesnummer begon en vooral -hoe kan het ook anders met de maatschappelijke zetel in Oostende- in het Nederlandstalige landsgedeelte bevestigd werd.

En dat geeft het BITA-bestuur vandaag extra energie om in 2018 hun streefdoel te bereiken: verder uitbreiden over het volledige Belgische tegellandschap, met een focus op het Franstalige gedeelte!

Concurrentie voor FECAMO (Fédération des Carreleurs et Mosaïstes)? “Absoluut niet!”Voorzitter Bert Uittenhove

“FECAMO is een federatie onder het dak van de Confederatie Bouw, die een andere service aan de tegelzetter biedt. BITA is een onafhankelijke kleine vzw, en specialiseert zich als hogeschool voor tegelzetters in spe en reeds gevestigde aannemer-tegelzetters die zich willen onderscheiden en innovatie hoog in het vaandel dragen. Een specialistengroep dus die vooruit wil.”

Dit werd duidelijk op de tweede officiële BITA DAY van 15 december 2017, waar opnieuw een 45-tal genodigden aanwezig waren die hun concullega’s een stapje voor willen zijn.

Praktijkprogramma voor 2018?

Op de bovenste plank prijken nog steeds de populaire workshops’ XXL’, vanaf nu vervolgd door deel II: ‘Vervolmaking XXL’ (lees: de finesse). Vanaf de maand april wordt een nieuwe cursus opgestart voor beginnende dekvloerplaatsers. Ook het veelzijdig gebruik van bouwplaten zal aan bod komen en het plaatsen van en op waterdichtingssystemen staat eveneens op het programma.

Heeft u zelf een suggestie? Wij vernemen het graag! Stuur uw ideeën door naar bita@BITAcademy.be.

Alvast graag tot ziens op de volgende BITA-DAY ergens in december 2018, waar de BITA leden- en partners zullen worden verwend met een gratis warm diner en een gekoeld drankje. Deze keer niet aan zee maar ergens in het midden van het schone groene Belgenland…


Tekst: BITA – Foto’s: BITA