BITA bezoekt niet de eerste de beste keramiekfabriek in Italië

Fabrieksrondleidingen worden in willekeurige perioden aangeboden bij de vleet. Maar om “déjà vues” te vermijden heeft de Belgische Innovatieve Tegel Academie enkele selectiecriteria opgesteld met het oog op het verbeteren van de essentie van dit type uitstappen. Vooral het uitsluiten van lukrake trips die eerder een overbodig percentage tegeltoeristen dan fanaten aantrekt staat bovenaan de lijst. “Deze nieuwe BITA2020-regel heeft immers een niet te verwaarlozen voordeel”, stelt Voorzitter Bert Uittenhove.

Ontdekken van nieuwe technologie

In de Italiaanse regio Modena waar vooral de keramische tegelindustrie in volle actie is, stelde de ABK GROUP op 6 maart 2020 aan BITA (Belgian Innovative Tile Academy) in alle exclusiviteit haar nieuwste productielijn voor. De introductie van deze nog nooit geziene maar vooral hoogwaardige keramische tegelproductie opent niet alleen nieuwe perspectieven voor interieurarchitect en ontwerper, maar duidt op een sterk staaltje ‘High Technology’.

De gelinkte nieuw gelanceerde merknaam ‘ABKSTONE’ is beschikbaar in het formaat 1635 mm x 3230 mm met drie verschillende diktes: 6, 12 en jawel, 20 mm! De revolutionaire pers ‘Continua PCR 3000’ van machinegigant SACMI die voor deze realisatie zorgde, is er uitgerust met verbeterde persrollen voor een nauwkeurigere verdichting van het materiaal en kan zelfs diktes aan tot 30 mm!

Dankzij de Full Mass-technologie worden figuren, vlammen en structuren aan de loopzijde nu ook doorgetrokken tot aan de legzijde van de tegelpanelen. Een unicum in de geschiedenis van de grote XXL’s!

Bij het bezoek aan deze impressionante productie-installatie die bovendien is ontworpen om vooral de esthetische aspecten van keramische platen te verbeteren, konden we het fabrieksgeheim ontdekken. De techniek voor het laten doorlopen van ingekleurde structuren in de dikke massa zorgt er voor dat men het verschil tussen keramiek en natuursteen (marmer bijvoorbeeld) nu helemaal niet meer kan onderscheiden. Figuren, vlammen en structuren aan de loopzijde zijn al evengoed aan de legzijde van de tegelpanelen doorgetrokken. Een unicum in de geschiedenis van de grote XXL’s.

Hun extreme diktes tegenover hun formaat bieden een waaier van ontelbare mogelijkheden en beperken zich dus niet meer als ideaal gamma voor de plaatsing van vloer en wand alleen. Ze kunnen nu ook perfect dienen als bekleding voor de realisatie van geventileerde gevels, het maken van keukenwerkbladen, tafels en venstertabletten. Vooral dus voor elementen met zichtbare kanten na plaatsing, dank zij deze ‘Full Mass’-technologie! Bovendien werden hun technische prestaties geoptimaliseerd door de spanningen in het keramische lichaam te minimaliseren, wat voor de tegelzetter concreet vertaald kan worden in het verminderen van het risico op scheurvorming tijdens de manipulatie, boren en snijactiviteiten tot zelfs na de plaatsing (op vloerverwarming zeker geen overbodige luxe!).

Fabrieksbezoek met inhoud

“Het succes en de kwaliteit van een fabrieksopleiding hangt absoluut niet af van het aantal bezoekers”, merkt voorzitter Bert Uittenhove op. “Wij hebben ervaren dat vooral visites aan productiesites in het buitenland soms te veel als een leuk tussendoortje wordt aanzien. Bij BITA is dit niet het geval. Enkel tegelzetters en docenten die innovatie zeer hoog in het vaandel dragen en bereid zijn om hun ervaring door te geven aan collega’s en studenten worden bij ons toegelaten. Het is immers zo dat inschrijvers gescreend worden en het maximum aan deelnemers sowieso beperkt wordt tot een 12-tal personen. Men dient zelf voor de reiskosten in te staan, maar wordt beloond met ongeziene innovatie dat direct bijdraagt tot hun technische kennis.”

Het duidelijk standpunt van Uittenhove werd alvast gesmaakt en resulteerde ten slotte in een nog nooit gezien productieproces dat door Barbara Di Genova, Area Manager voor ABK BELUX, tot in de kleinste details werd begeleid en uitgelegd. We konden tijdens onze fabriekstrip nog een gloednieuwe rollenoven van maar liefst 185 meter lang bewonderen, pal in het hart van een van de meest geavanceerde keramische fabrieken ooit gebouwd. Elite stuff? Nee hoor, maar wel eerder pure passie, net als de Italiaanse gastronomie dat we al evenzeer als afsluiter konden appreciëren!


Tekst + foto’s: BITA