Beltrami Terrazzo: pure nostalgie in een hip kleedje

Terrazzo: je ziet het vandaag weer overal. Een wedergeboorte kan je het moeilijk noemen; we spreken tenslotte over een onsterfelijke klassieker… Bij Beltrami spelen ze op de trend graag in. En waarom niet? Terrazzo was tenslotte goed genoeg voor het Venetiaanse Dogenpaleis, om maar iets te noemen.

Terrazzo roept voor ons misschien een vintage jaren zestig gevoel op; het equivalent in vloerbekleding van zeg maar, Jackie Kennedy’s roze deux-pièce. Maar het is eigenlijk aanzienlijk ouder dan dat. De cementgebonden terrazzo gaat terug tot het 15e eeuwse Venetië; vandaar dat we ook wel spreken van terrazzo alla veneziana. Maar terrazzomotieven kende men al in de Klassieke Oudheid, en archeologen vonden het zelfs al terug in Neolithische hutten uit het negende millennium voor Christus. De jaren ’60 waren dus maar één piek in een lange curve.

Terrazzo mania

En vandaag is er een nieuwe piek. “Terrazzo is opnieuw dé interieurtrend bij uitstek”, aldus Laurence Roelens, marketing manager van Beltrami.

Wie houdt van een vleugje nostalgie in huis, is er helemaal weg van! De gespikkelde designs die meteen in het oog springen, vind je vandaag terug in vloeren, aanrechtbladen, wand- en trapbekleding of in decoratieve elementen.Laurence Roelens, marketing manager Beltrami

En als de vraag er is, dan moet het aanbod volgen. Begin oktober lanceerde de natuursteenhandel uit Harelbeke daarom de Beltrami Terrazzo lijn (kortweg BTL), en begin januari volgen nieuwe modellen met Terrazzo-look in de Beltrami Marble Composite collection (BMC).

“De BTL-lijn brengt dus de échte cementgebonden terrazzo’s,” zo legt Beltrami-CEO Herwig Callewier uit; “terwijl de zes nieuwe looks uit de BMC-reeks op basis van resine zijn. Het maakt ze hierdoor minder poreus en je kan er ook grotere stukken van produceren. De look is dezelfde, behalve dan dat we met kleinere granulaten werken. In de BTL-serie werken we echt met heel grote pebbles.”

Nostalgie

Waarom grijpen zovelen plots terug naar die Terrazzo? Laurence Roelens:

Dit artikel verscheen in Polycaro 60

Lees alle artikels van deze editie online

of

PDF downloaden

“Omwille van zovele redenen! Eerst en vooral: Terrazzo geeft je interieur karakter; het zorgt voor pit en uitstraling in huis. En dat met een vleugje nostalgie. We weten immers allemaal dat vroeger alles beter was (lacht). Wel, met Terrazzo kan je jezelf heerlijk onderdompelen in een wereld van nostalgie. En daarbij heb je een eindeloze keuze in vorm en kleur. De pigmenten toegevoegd aan het mengsel bepalen het specifieke kleurenpallet. Ook de marmersnippers in verschillende groottes en vormen bepalen de look en het creatief karakter.”

En last but not least is er ook nog het onderhoudsgemak. “Met minimale inspanning hou je je Terrazzo-oppervlak in topconditie!”

Nieuwe platenhal

“Om nieuwe, trendgevoelige collecties in ideale omstandigheden te kunnen presenteren, zal Beltrami zijn platenhal verbouwen. De plannen liggen al klaar”, legt Herwig Callewier uit.

“Momenteel wordt het een beetje krap in de platenhal, wat het moeilijker maakt om de materialen de presentatie te bieden waar ze recht op hebben. Met 1.200 m² extra erbij, kunnen we alles veel mooier en overzichtelijker opstellen. Bedoeling daarbij is om een naadloze overgang te maken tussen tuinpark en platenhal. Het gedeelte vooraan zal helemaal in glas zijn, zodat er een inkijk is van op de parking, maar ook vanop de trein die hier vlakbij voorbijkomt en vaak stil moet staan door een spoorwissel. Vooral ’s avonds als het licht brandt in de platenhal, zal dat een prachtig effect geven. En de nieuwigheden zullen daarbij telkens een prominente rol spelen.”


Foto’s: Beltrami