Nieuwe Belgische Tegelzetterskampioen bekend

Het is alweer twee jaar geleden dat we een editie van het Belgisch kampioenschap tegelzetten mochten bijwonen. Nadat we Tom Verstaen in 2017 mochten bekronen met de gouden medaille onderscheidde Damien SCHOLZ zich dit keer van de andere collega’s bij het Belgisch kampioenschap tegelzetten. En terecht! Een technisch hoogstaande maar doenbare opdracht werd binnen de gestelde tijd in alle perfectie door deze jonge dynamische kerel afgeleverd.

Tweejarige organisatie

Het twee dagen durende Belgisch kampioenschap tegelzetten is ondertussen een vaste waarde geworden tijdens de Stone & Tile events. Om de twee jaar organiseert FECAMO (de Nationale Federatie van Tegelzetters en Mozaïekbewerkers) deze wedstrijd om niet alleen de betere tegelzetter van het moment eens in de schijnwerpers te plaatsen, maar vooral ook om jongeren te motiveren om hun kennis en ervaringen met elkaar te delen. Ook dit jaar in januari slaagden coördinatoren Peter Goegebeur en James De Smet erin om een goed georganiseerde wedstrijd op de juiste rails te krijgen, mede dank zij hun vrijwillige collega’s van de afdeling FECAMO Oost-Vlaanderen.

96 m² competitieruimte

Voor de uit te voeren opdracht koos men voor een modern huwelijk tussen kleine mozaïek en dunne grootformaattegels. De wedstrijdboxen hadden een afmeting van 0,60 m op 1,20 m en waren door fabrikant ISOX voorgemonteerd met gecementeerde hardschuimplaten. Hiervoor werd een sterke MS-polymeerkit gebruikt dat ook meteen meegeleverd werd om alles als één geheel ter plaatse te kunnen monteren. En om de deelnemers van dit unieke tegelzetterskampioenschap voldoende ruimte te geven, stelde Erwin Ooghe, eigenaar van Stone & Tile, een prachtige centraal gelegen standruimte ter beschikking van zo ‘n kleine 100 m²! Zo kon men gemakkelijk in handbereik een eigen werktafel, gereedschap en de nodige XXL-tools voor dit evenement installeren.

Creativiteit beloond

De vakjury van dienst bestond uit vier prominenten uit de tegelwereld, met name internationaal Skills-expert Daniel Bertholomé, Oost-Vlaams FECAMO-Voorzitter James De Smet, Pascal Stobbeleire (Nationaal FECAMO-secretaris) en Juryvoorzitter Salvatore Puglisi (FECAMO Charleroi/Namur). Niet alleen werden de wedstrijdoefeningen streng gecontroleerd op basis van zowel technische als esthetische criteria, er werd ook geoordeeld over een vrije zone waar de deelnemer zijn eigen creativiteit mocht laten zien. Hier was Raphael ARCHAMBEAU de uitblinker! Zijn kunststukje aan de zijwand van zijn oefenbox leek de juryleden erg goed te smaken en kon de eerste prijs voor de creatieve zone binnenrijven.

Proficiat aan alle karaktervolle deelnemers en dank aan alle vrijgevige sponsors die niet alleen voor de tegels (Kerlite), mozaïek (Impex), lijmen en voegspecie (Mapei, Sika, PCI, Omnicol), en gereedschappen (Rubi) hebben gezorgd, maar ook zeer mooie prijzen voor de kandidaten hadden voorzien (waaronder ook Lithofin).

Weerom een mooie terugblik op dit kampioenschap waar alleen sterke persoonlijkheden dit opnieuw hebben waargemaakt, ten dienste van de kleine dappere wereld van  het ‘Tegelzetten’…

Chapeau!