Belg pakt brons op Open Kampioenschappen Steenhouwen

De eerste editie van de Open Kampioenschappen Steenhouwen, gehouden tijdens de voorbije Natuursteenvakdagen in het Nederlandse Harderwijk, is gewonnen door Kidany Kortschot, een 22-jarige noorderbuur die zijn boterham verdient bij de firma Slotboom Steenhouwers.

België-Holland

Met z’n zessen streden ze twee dagen (vrijdag 27 en zaterdag 28 mei) lang om de felbegeerde eerste plaats. Naast vijf Nederlandse steenhouwers ook één Belg op de deelnemerslijst: Bavo Pausenberger (zie foto hieronder), zaakvoerder van Steenhouwerij Bavo in het Oost-Vlaamse Zomergem. Hij moest zich tevreden stellen met een gedeelde derde plaats want zijn Nederlandse collega Frank Peele (Van Leeuwen Natuursteen) kreeg van de jury exact evenveel punten: 216 om precies te zijn.

natuursteenvakdagen 27 en 28 mei 2016

Goud en zilver

De eindlaureaat Kidany Kortschot (Slotboom Steenhouwers) kreeg voor zijn meesterwerk 242 punten. De zilveren medaille was voor János Nagy (EST Hungary Kft) die 227 punten behaalde. De wedstrijd was zodanig opgezet dat de kandidaten moeten aantonen alle aspecten van natuursteenbewerking tot in de puntjes te beheersen.

650 bezoekers op twee dagen

De organisatie van de Natuursteenvakdagen 2016 kon 45 standhouders, waarvan 10 Belgische bedrijven, overtuigen om dit jaar deel te nemen aan het sectorevent. Aan bezoekerszijde werden 650 professionelen geteld, verspreid over twee dagen.