BASF gaat Henkel-merken Thomsit en Ceresit integreren in PCI

BASF is van plan twee bouwdivisies van Henkel in West-Europa over te nemen: het gaat om de merken Thomsit (projectvloerlijmen) en Ceresit (tegellijm- en afdichtingssystemen). Beide partijen hebben daarover een overeenkomst bereikt. Als de kartelautoriteiten toestemming verlenen, zal BASF beide divisies per 1 januari 2017 in de PCI-organisatie integreren en gaat PCI de marktactiviteiten van deze twee merken in West-Europa voortzetten. De overname past binnen de ambities van BASF om het assortiment afbouwproducten uit te breiden.

Thomsit en Ceresit

De overname moet wel nog worden goedgekeurd door de kartelautoriteiten en kan naar verwachting eind 2016 worden afgerond. Beide partijen hebben afgesproken geen financiële gegevens over deze overname bekend te maken.

De transactie omvat de projectlijmen met de merknaam Thomsit en het wereldwijde handelsmerk Thomsit. Ook de activiteiten met betrekking tot vloer-, tegellijm- en waterdichtingsproducten van Henkel in West-Europa vallen onder de overeenkomst. Deze worden op het moment verkocht aan gespecialiseerde (bouwmaterialen)handelaren onder de merknaam Ceresit. BASF en Henkel zijn overeengekomen dat BASF het handelsmerk Ceresit gaat gebruiken voor de West-Europese bedrijfsactiviteiten voor tegellijm- en waterdichtingssystemen. De belangrijkste markten hiervoor zijn Duitsland en de Benelux.

Integratie in PCI-organisatie

De omzet van de bedrijfsactiviteiten die worden overgenomen, bedraagt enkele tientallen miljoenen euro’s. BASF heeft de intentie de aangeschafte activiteiten te integreren in de PCI-organisatie, die geheel in eigendom van BASF is en onderdeel van de BASF Construction Chemicals divisie. PCI heeft een leidende positie in de Duitse markt voor tegellijmsystemen.

De beoogde overname omvat ook het tijdelijk leasen van de fabriek van Henkel in Unna, Duitsland, waar de desbetreffende producten worden geproduceerd. BASF zal de fabriek in Unna voor een periode van twee tot drie jaar exploiteren en daarna de productie voortzetten in bestaande fabrieken van PCI, voornamelijk in Hamm, Duitsland, niet ver van Unna.

Thomsit

“De overname van de bedrijfsactiviteiten van vloer-, tegellijm- en waterdichtingsproducten van de merken Thomsit en Ceresit in West-Europa past in onze ambities om het assortiment binnen Construction Chemicals uit te breiden. De merken PCI en Thomsit samen maken BASF één van de leidende bedrijven in de markt voor vloerproducten in Duitsland”, zegt Ralf Spettmann, President van de BASF-divisie Construction Chemicals.

De vloer-, tegellijm- en waterdichtingssystemen van Ceresit in West-Europa bieden ons de mogelijkheid marktsegmenten te betreden die wij tot op heden nog niet omvangrijk konden bedienen.Ralf Spettmann, President van de BASF-divisie Construction Chemicals

Enkel West-Europa

“De activiteiten omtrent bouwproducten zullen een belangrijk onderdeel blijven uitmaken van ons assortiment en wij zullen deze in alle andere regio’s voortzetten”, zegt Corporate Senior Vice President Hermann Deitzer, die de leiding heeft over de consumenten-, verwerkers en bouwactiviteiten van Henkel. “Het merk Ceresit zal ook in de toekomst een strategische positie blijven innemen binnen de wereldwijde bouwactiviteiten van Henkel. Maar in West-Europa zien wij voor die activiteiten in de huidige vorm en voor de fabriek in Unna te weinig perspectieven voor de lange termijn. Daarom zijn wij verheugd deze overeenkomst met BASF te hebben kunnen aangaan.”

BASF heeft de intentie de betroffen medewerkers van Henkel op middellange of lange termijn mogelijkheden binnen de BASF-groep te bieden, voor zover dat mogelijk is.

henkel