Nieuwe studierichting ‘natuursteen & interieur’ aan Atheneum Herzele

Vanaf 1 september 2016 kan men aan het Atheneum van Herzele de nieuwe studierichting ‘natuursteen en interieur’ volgen. De school speelt daarmee in op de groeiende vraag naar natuursteenbewerkers, wat in België nog steeds een knelpuntberoep is.

Leerlingen die gebeten zijn door ‘de bouw’ en tegelijk gefascineerd zijn door interieurvormgeving kunnen vanaf volgend schooljaar in GO! Atheneum Herzele kiezen voor de studierichting ‘natuursteen en interieur’.

Praktijk centraal

De opleiding, georganiseerd door Talentenwerf in nauwe samenwerking met VDAB, gaat nu nog door het leven als Steen- en Marmerbewerking. Met de naamswijziging wil de school een realistischer beeld geven van de natuursteenbewerker die vandaag de dag veel verfijnder te werk gaat. In deze nieuwe studierichting, die aangeboden wordt vanaf het vijfde middelbaar, staat praktijk centraal. De specialisaties natuursteenbewerking en interieurvormgeving vormen de hoofdvakken.

Manuele en machinale bewerkingen

In de praktijkopleiding leert men ruwe stenen verwerken tot bouwelementen zoals dorpels, bogen, sokkels. Ook leren de cursisten vensterbanken en vloertegels maken uit natuursteenplaten. ‘De steensoorten die in ruwe vorm en in standaardmaten aankomen dien je eerst op maat te zagen. Daarna ga je over tot oppervlaktebewerkingen zoals kloven, zagen, boucharderen en afwerken zoals vlammen, zoeten en polijsten’, lezen we op de website van GO! Atheneum Herzele.

In het vijfde jaar krijgen de cursisten de manuele technieken aangeleerd, terwijl in het zesde jaar de nadruk vooral ligt op machinale bewerkingen.

????????????????????????????????????

Realistischer beeld

Heel belangrijk in deze opleiding zijn uiteraard de stages. Deze vangen voor de leerlingen van het 5de jaar aan vanaf januari, telkens op donderdag. Voor leerlingen van het 6de jaar start hun stage al vanaf september. De stageperiodes worden ook aangevuld met blokstages.

Tijdens de lessen interieurvormgeving worden de vakken elektriciteit, houtbewerking en bouw geïntegreerd. Alle aangeleerde kennis en technieken worden meteen gekoppeld aan realistische oefeningen. Deze praktische oefeningen vormen de rode draad doorheen de opleiding en zijn toegespitst op het ontwerpen van projecten zoals haardwanden, badkamers en keukens.