Artisanaal vloeren, eens iets anders…

De hoge snelheid waarmee de carrousel van de moderne tegelproductie vandaag de dag draait, dreigt de nostalgie van weleer enigszins te verdringen. De traditioneel gebakken kleine aardetegeltjes maken meer en meer plaats voor grote gewalste tegelplaten, net als de gekende cementtegels die ruimte moeten geven aan het niet te versmaden imitatie-aanbod. Wij botsten toevallig op een ervaren tegelzetter die een projectje werd toevertrouwd waarbij het gebruik van materialen op basis van geschiedkundige bouwstoffen prioritair waren.

Voorbereiding

Dat de ondergrond, in dit project een cementgebonden dekvloer, dient te voldoen aan alle controlecriteria, lijkt normaal te zijn. Maar er worden nog steeds enkele controles over het hoofd gezien, of men gaat ervan uit dat alles sowieso in orde is. In voorkomend geval echter diende de tegelzetter van dienst, Björn Vangeersdaele uit Sint-Denijs, ook rekening te houden met het feit dat zijn klant oude gerecupereerde handgemaakt terracottategeltjes uit gebakken aarde had besteld die onregelmatige afmetingen en diktes vertoonden. Dus was het eerste aandachtspunt het niveau van de dekvloer in functie van de dikst geleverde tegel.

De andere criteria die werden nagekeken vooraleer hij de vloeractiviteiten opstartte, waren naast de algemene stabiliteit van de ondergrond, de vlakheid, horizontaliteit, zuiverheid, porositeit, en vooral de vochtigheid. Het is bijna vanzelfsprekend dat ook de werktemperatuur een belangrijke rol speelt, gezien er doorgaans met cementgebonden producten niet gewerkt mag worden onder de 5°C en boven de 25°C. Hierbij dient men niet alleen extra aandacht te besteden aan de omgevingstemperatuur maar ook aan de temperatuur van de ondergrond waarop betegeld dient te worden! En daar zowel ondergrond als tegel poreus waren, werden beiden voorzien van een daartoe geschikte primer of grondering om de duurzaamheid van de tegelvloer te optimaliseren.

Voor deze werf koos de tegelzetter bewust voor een impregneermiddel, primer, tegellijm en voegspecie van hetzelfde merk. Zo vermijd je dat leveranciers hun verantwoordelijkheid verschuiven naar iemand anders in geval van problemen.

Plaatsingstechniek

Tegelzettersspecialist Björn Vangeersdaele is niet de eerste de beste. Naast zijn bekendheid voor het uitvoeren van speciale tegelwerken zoals plaatsing van SL (Super Large)-tegels en in voorkomend geval al evenzeer niet alledaagse recuperatietegeltjes, is hij uiterst actief in de wereld van het tegelzetten. Als lid van FECAMO (Nationale Federatie van Tegelzetters en Mozaïekbewerkers) en tevens gemandateerd als voorzitter van het BITA TC (Belgian Innovative Tile Academy Technical Committee), neemt hij ook het technisch comité van het WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf) ‘Harde muur- en vloerbekledingen’ waar.

Dit artikel verscheen in Polycaro 64

Lees alle artikels van deze editie online

of

PDF downloaden

Zoals al zijn tegelwerkzaamheden steeds nauwlettend georganiseerd worden, koos hij ook hier voor een uitvoering volgens de regels van de kunst en het goede vakmanschap, naar de gebruiken van het beroep en de stand van de wetenschap. Om het verschil in dikte van dit type kleitegeltjes op te vangen gebruikte hij een daartoe perfect geschikt hechtmiddel, namelijk een specifieke PCI middenbedlijm van het type C2TE-S1 dat gemakkelijk tot 20 mm uitstrijkdikte kan halen.

Een bijkomende niet minder onbelangrijke reden is dat, niettegenstaande het om gedilateerde kleine oppervlaktes gaat, de opstartprotocol van de vloerverwarming kon geactiveerd worden. “Beter kiezen voor een iets duurder kwaliteitsproduct dan met een goedkopere tegellijm een risico op schade nemen”, aldus de vloerlegger. En misschien nog een klein maar interessant detail: zowel impregneermiddel, primer, tegellijm als voegspecie die op deze werf gebruikt werden, waren van hetzelfde merk. Een slimme tegelzetter sluit op die manier de gekende paraplu’s van verschillende leveranciers, die meestal bij een ontdekte anomalie opengaan zo goed als volledig uit.

Gelukkig diende Björn Vangeersdaele nog nooit met een expertise op zijn werkvloer geconfronteerd te worden, temeer hij zelf expert ter zake is. Handig toch als gedreven vakman die de beroepsfierheid terecht erg hoog in het vaandel draagt?


Foto’s: tileXpert