Akemi® presenteert nieuwigheden op Stone & Tile

Op 24 & 25 januari zullen heel wat bedrijven uit de sector natuursteen, keramiek & kwartscomposiet nieuwigheden presenteren. Eén van die vooruitstrevende bedrijven is AKEMI®. Welke nieuwigheden tonen ze op de beurs Stone & Tile in Gent? Je leest het hier.

Naast het beproefde standaardprogramma staan 3 innovatieve producten centraal:

  • Het reeds benoemde Everclear-225 lijmsysteem speciaal voor lichtkleurige keramische stenen in buitenbereik.
  • Het Spectrum Kleurpasta systeem in combinatie met de steenlijm Akemi Platinum. De online tool “Akemi Colour charts” (app beschikbaar in de Google Play Store (Android) of in de App-store (iOs) voor je smartphone) helpt verwerkers om snel de juiste lijmkleur voor een bepaalde steen te kiezen.
  • Op het gebied van steenverzorging lanceren we de high-end impregneringen: Top-Shield Transparant en Top-Shield Black, speciaal ontwikkeld voor gevoelige keukenwerkbladen.

Download de Akemi Colour Charts app voor iOS of voor Android

akemi producten

Trends in de bouwchemie

Binnen de brede waaier van de bouwchemie verdeelt Akemi specifiek producten voor natuursteen, kwartscomposiet en keramiek. Meer en meer belangrijk zijn milieu- en gezondheidsvriendelijke producten op waterbasis of producten met een gereduceerd oplosmiddelgehalte. Dit geldt zowel voor de lijmen, montagekitten als voor de onderhoudsproducten.

Populair zijn ook producten die eenvoudig en veilig in gebruik zijn. Waar vroeger veelal steenlijm in blik werd afgenomen eigenhandig te mengen met kleurpasta en verharder, wordt er vandaag meer en meer met pré-ingekleurde, gebruiksklare lijmcartouches gewerkt.

Voordeel van deze cartouches: Beide componenten zitten reeds in de juiste verhouding in de huls en vermengen zich exact bij het uitdrukken. Gevolg: minder mengfouten, minder doseringsfouten, minder lijmafval en toepasbaar voor de minder ervaren gebruikers.

Een verdere trend zijn “oplossingen op maat”. Door de vele kleurnuances bij de platenfabrikanten, groeit ook het kleurenpallet van onze lijmen steeds verder. Volstonden vroeger de basiskleuren om daaruit de juiste kleur te mengen, gebruiken de verwerkers nu een veel breder spectrum aan kleuren. AKEMI heeft daarvoor een breed, op de plaatkleur afgestemd, cartouches-systeem ontwikkeld.

akemi producten

Streven naar een onzichtbare lijmvoeg

Enkel al het cartouchesysteem Colour Bond omvat 52 kleuren en de bijhorende siliconen Composil evenzoveel.

Daarnaast heeft Akemi kleurpigmenten voor de blik-systemen met dezelfde kleurcodes om alle gewenste kleurtonen te kunnen nabootsen. Op de website zijn Colour Charts beschikbaar die per fabrikant en per steensoort de passende lijm toewijzen om zo een onzichtbare lijmvoeg te bereiken.

Waarom bestaat er niet 1 type “wonderlijm”?

Omdat elke materiaal zijn eigen karakteristieken heeft en uit chemisch-fysisch oogpunt bestaat er geen lijmsysteem dat al deze materialen voor alle doeleinden goed lijmt.

Invloed wetgeving op de chemische fabrikanten

Door de in 2007 in voege getreden chemicaliën-verordening (REACH) zijn alle fabrikanten eraan gehouden hun grondstoffen continue te evalueren. Door de hoge testkosten die dit met zich meebrengt worden op vandaag bepaalde grondstoffen zelfs niet meer geproduceerd. Dit zorgt voor het permanent bijsturen van bestaande productformules met als gevolg sterk stijgende onderzoeks- en ontwikkelingskosten.

Waaraan hecht de verwerker bijzondere waarde?

Bij de lijmen is naast het eenvoudig verwerken ook UV-bestendigheid een belangrijk thema. Specifiek voor witte en lichte oppervlakken heeft Akemi de Everclear 225 ontwikkeld voor exterieur-gebruik. Dit cartoucheproduct vergeelt niet, is VOC vrij en door zijn crèmige consistentie ook verticaal te gebruiken. Specifiek voor keramiek, Dekton® en hardgesteenten.

Een ander voorbeeld is de industrie van keukenwerkbladen. De steenverwerkers zoeken hier naar specifieke oplossingen om verlijmingen zo dun en onzichtbaar mogelijk te houden. Bij vlekbeschermende behandelingen van marmers, arduin en graniet staan de high-end impregneerproducten in de schrijnwerpers.

Dit alles zorgt ervoor dat Akemi het productaanbod stevig uitbreidt en bestaande producten verder ontwikkelt.

Service en advies

Voor projecten wordt tijdens het vooronderzoek vaak bij ons te rade gegaan. Veel vragen en problemen kunnen telefonisch reeds verholpen worden. Bij moeilijke of grote projecten is het vaak nodig dat iemand van het Akemi-team ter plaatse gaat voor een juist advies. Hiervoor is de onderneming zelfs internationaal georganiseerd.

Bij het plannen of inrichten van grote productielijnen bij bijv. de productie van keukenwerkbladen is het tevens een voordeel dat Akemi op voorhand de geschikte lijmsystemen voorstelt met hun specifieke verwerkings- en uithardingstijden. De productieflow en machines worden dan hierop geoptimaliseerd.

Duurzaamheid verlijmingen in exterieur bereik

Om de betrouwbaarheid van onze lijmen te testen onderwerpt Akemi deze in laboratoria bij continue vorst-dauw wisselingen aan extreme trek- en schuifproeven bij temperatuurverschillen tot 100°C.

Download hier de nieuwste brochure >

Ontdek de nieuwigheden van Akemi® tijdens Stone & Tile op standnummer 106.