“Ach komaan man ! De crisis ligt al lang achter ons…”

De organisator van ‘Stone & Tile’ moest tijdens zijn aanwezigheid in Bologna en Verona even slikken toen hij bovenstaande reactie van een potentiële exposant te horen kreeg. Omdat hij deze boude uitspraak niet meteen had verwacht. Zou het dan toch zo zijn dat…?

Gunstige signalen

De tweede editie van dit tweejaarlijks B2B-event in Gent oogt qua aanbod en presentatie in ieder geval nog véél mooier dan de vorige uitgave in 2015. Want niet alleen maken machines voor natuursteen-, kwartscomposiet- én keramiekbewerking in volle glorie hun opwachting mét live demo’s op de beursvloer deze keer! En niet van de minsten, want onder andere Comandulli, Terzago, Montresor, Donatoni, CMG Macchine, Marmo Meccanica, Cei by Zipor, Emmedue, Breton, Thibaut en ‘comeback kid’ Sassomeccanica zullen hun beste beentje voorzetten.

Ook grote namen uit de natuursteenwereld zoals Beltrami, Michel Oprey, Brachot-Hermant, Stone Senses, Bauma Stone, Tuytelaers, Westvlaams Tegelhuis, BMB, Vandix en Stone prijken opnieuw op de mooi gevulde deelnemerslijst. Exposanten uit het segment ‘toebehoren en accessoires’ genre Mapei Benelux, Omnicol, Ardex, Ceresit, Kerakoll, Technicel, Rubi Benelux, CarroDrain, Schlüter, Isox, Akemi, Buzon, Lithofin en nog vele anderen maken het plaatje compleet. Tot slot mag Stone & TIle 2017 ook een rits verrassende nieuwkomers  verwelkomen: denk maar aan Bemarmi, International Cladding & Floors, Marshalls, Cermix, RG Bouwmachines, Raimondi, Blanke, Proline Sytems, Technoriunite, Santa Margherita,…

Leveltec_1 step

XXL in de lift

En er is nog meer goed nieuws want dit keer laat ook de sector ‘keramiek’ van zich spreken. Ongetwijfeld zit de toenemende populariteit van de XXL tegels daar voor heel veel tussen. Reden waarom de bezoeker twee dagen lang kennis zal kunnen maken met een aantal tenoren die hun nieuwste series in grootformaattegels in de spotlights zetten: Graniti Fiandre by Inter-Ceram, Florim Magnum by Cedexsa,  Inalco en Caeserstone by Tuytelaers, Kerlite by Cotto d’Este en Laminam uit Italië, allemaal zullen ze op 19 en 20 januari in Flanders Expo Gent van de partij zijn. Voeg daar Colorker, Marshalls, B-Stone, Coverlam by Grespania en Quatro Design aan toe en het beursaanbod  wordt zowaar nóg interessanter. U heeft dan ook meer dan één reden om Stone & Tile nu reeds in uw nieuwe (digitale) jaaragenda aan te vinken. Op 19 & 20 januari 2017 in hal 3 van Flanders Expo Gent bent u als professional in ieder geval aan het juiste adres. Cela vaut  vraiment le détour!

Referentierij

Lezingen en demo’s

Alle zeilen worden bijgezet om van Stone & Tile een hoogst interessant ‘kijk- en technisch leerstuk’ te maken. Tal van federaties, organisaties en beroepsverenigingen nemen initiatieven die ongetwijfeld zullen leiden tot actief ondernemerschap.

Zo zal Fema (Belgische beroepsvereniging voor de Bouwhandelaar) voor haar circa 250 aangesloten leden een seminarie organiseren met aansluitend een nieuwjaarsreceptie op de beursvloer. Er is de interessante lezing van Fecamo in samenwerking met het WTCB over gevelisolatie met steenstrips (keramiek, natuursteen en baksteen). Over ETICS met harde bekledingen verschenen immers onlangs twee omvanrijke dossiers met voorschriften (op maat van architecten) en uitvoering (op maat van aannemers). Architecten en studiebureaus mogen zich alvast aangesproken voelen, want in dit domein liggen nog vele mogelijkheden! ‘Drooghmans Geveltechnieken’, dé specialist in België, komt op Stone & Tile tekst en uitleg geven over het bekleden van geventileerde buitengevels met superlarge tegels. En dan is er nog Febenat (de Benelux federatie van natuursteengroothandelaars) die tijdens een  panelgesprek met een aantal gerenommeerde architectenbureaus een lans zal breken voor het gebruik van natuursteen in nieuwbouw- en renovatieprojecten. Het volledige programme vindt u hier.

Adv POLYCARO-NL

Workshops

Vergeet vooral ook niet de XXL workshops bij te wonen die op 19 & 20 januari op standnummer 3218 van het Italiaanse Technoriunite worden gehouden. ‘Mister Superlarge’ himself, Piet De Munck, geeft er elke dag van 16u tot 18u30 een opleiding over de verwerking en plaatsing van grootformaattegels in keramisch materiaal. Een absolute ‘must see’! Voor de tweede keer op rij is Stone & Tile de trotse gastheer voor het officiële Belgisch Kampioenschap Tegelzetten, waar jong, aanstormend talent maar ook de iets meer ervaren tegelzetters mogen bewijzen dat ze creatief en vakkundig kunnen omgaan met grootformaattegels. Huidig Belgisch kampioen James De Smet die twee jaar geleden deze felbegeerde titel in de wacht sleepte, zal er zijn kennis delen met de bezoekers. De wedstrijd valt opnieuw onder leiding van tileXpert en duivel-weet-al Peter Goegebeur, die op Stone & Tile trouwens officieel afscheid neemt als nationaal voorzitter van Fecamo. Tot slot kunt u er een non-stop demonstratie bijwonen van een steenhouwer in opleiding, afgewisseld door een werkleider-instructeur die het iets spectaculairder kapwerk voor zijn rekening zal nemen.

BrusselSchumann-022

Groot is de nieuwe norm

Niet alleen de zone ‘keramiek’ staat voor een heel groot deel in het teken van de XXL formaten! Ook in de natuursteenzone vindt u straks ongetwijfeld een grotere groep aanbieders die graag willen meesurfen op het succes van de dunne keramische tegelplaten. Door beide materialen te combineren bieden ook zij een bron van inspiratie met betrekking tot uw nog te realiseren projecten. Want XXL zorgt voor een ware (r)evolutie wat betreft nieuwe toepassingsmogelijkheden op het gebied van binnen- en buitenbekledingen voor gevels, vloeren en wanden, tafels, meubels, enzovoort. En laten we uiteraard de keukenbladen in keramisch materiaal niet vergeten want ook die zitten volop in de lift.

De XXL-rage in de keramische wereld biedt ook leveranciers van machines en gereedschappen voor natuursteen een nieuwe afzetmarkt. Denk hierbij aan het verzagen, frezen, boren of waterjet snijden. Maar ook het transport of de stockage van deze reuze formaten eist van fabrikanten, verdelers, importeurs of aanbieders vaak aangepaste investeringen in bruggen, vacuümlifters of zwenkkranen.

Showcooking

Op twee verschillende locaties in Hal 3 van Flanders Expo Gent  zullen de bezoekers van Stone & Tile 2017 kunnen  genieten van kookdemonstraties. De chef-koks bereiden er heerlijke gerechten op keukenwerkbladen vervaardigd uit keramiek, natuursteen of kwartscomposiet. Wat is de heersende trend, op welke basis maak je de juiste materiaalkeuze(s) en hoe verhouden deze materialen zich tegenover elkaar? U komt het allemaal te weten tijdens Stone & Tile 2017.

Bezoekersdoelgroep

Naast professionelen uit België besliste de organisatie om voor deze tweede editie ook tegelzetters en natuursteenbewerkers uit Zuid-Nederland en Noord-Frankrijk een gratis uitnodiging te versturen. Een toch niet onbelangrijk gegeven voor al wie met Stone & Tile is begaan en -geloof ons- dat zijn er heel wat.

Alle info vindt u op www.stonetile.be