6de Vlaams-Nederlandse Natuursteendagen maakt programma bekend

Mergel, Kunrader steen en andere steensoorten die in Zuid-Limburg worden en werden gewonnen staan centraal op de zesde editie van de Vlaams-Nederlandse Natuursteendagen. Die vinden dit jaar plaats op 8 en 9 juni plaats in Geulhem (Nederlands Limburg) en omstreken.

Limburgse bouwstenen centraal

Deze 6de editie van de Vlaams-Nederlandse Natuursteendagen wordt georganiseerd door de (Nederlandse) provincie Limburg, bijgestaan door de Technische Universiteit Delft en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, voor eenieder die professioneel geïnteresseerd is in de Limburgse bouwstenen. Denk hierbij aan steenhouwers, geologen, architecten, architectuur- en bouwhistorici, aannemers, monumentenzorgers, erfgoedprofessionals, enzovoort. Dit tweedaagse evenement is een combinatie van voordrachten en excursies waarin de steensoorten die historische gezien in Zuid-Limburg gewonnen en zowel regionaal als interregionaal toegepast werden, centraal staan.

Grotten van Geulhem

Het programma van de eerste dag bestaat uit lezingen van diverse sprekers. Bijvoorbeeld over het gebruik van de natuurlijke bouwstenen van Zuid-Limburg door de Romeinen en de benutting ervan in de moderne architectuur van de jaren twintig en dertig van de 20ste eeuw. De grotten van Geulhem vormen ook het toepasselijke decor.

DIG 2006.54478; 29-03-2006;Niveau EuregioMagazine; FEESTZALEN GROTTEN CAVERNE GEULHEM;MARC ALOFS;ZAALVERHUUR;BERG EN TERBLIJT;LOUNGE RUIMTE

Demonstraties & excursies

Tijdens de pauzes zullen vaklieden het bewerken van deze gesteenten live demonstreren en is er gelegenheid om toepassingen ervan in de nabije omgeving te bezoeken. De tweede dag staat helemaal in het teken van excursies naar historische gebouwen, recente restauraties en verlaten en nog actieve steengroeves, zoals De Keel langs het Albertkanaal in België en de groeve van Sibbe. Dit is de enige groeve in Nederland waar nog blokken mergelsteen uit een ondergronds gangenstelsel worden gezaagd.

12

Praktisch

Deelname aan beide dagen kost 175 euro. Wie alleen donderdag wil deelnemen, betaalt 150 euro. Voltijds studenten kunnen tegen een gereduceerd tarief van 50 euro deelnemen. Het inschrijvingsgeld is inclusief pauzes, lunch en publicatie.

Inschrijven kan via: http://www.cvent.com/d/j5ql9n